Funksjonell Frys
Sep 16, 2024La oss snakke litt om funksjonell frys. Jo mer jeg dukker inn i dette temaet, jo større og mer omfattende blir det.
Fight, flight, fawn, freeze
Vi har fire overlevelsesstrategier: fight, flight, fawn og freeze. Det autonome nervesystemet vårt responderer på omgivelsene våre med disse overlevelsesstrategiene når det er nødvendig for å holde oss trygge, slik at vi overlever. Når en potensiell fare blir oppdaget av nervesystemet, vil det autonome nervesystemet fyre av stressresponsen i og mobilisere til økt produksjon av stresshormoner, som gjør oss klar til å kjempe eller flykte. Når vi får kjempe eller flykte, så bruker vi opp stresshormonene, og når faren er over så roer systemet seg ned og balanseres inn i ro og hvile igjen. I alle fall er det det som er hensikten.
Dersom det er umulig å komme seg ut av situasjonen med kamp eller flykt, så kan nervesystemet koble over til enten fawn, som er en tilstand der du jatter med og gjør det du blir fortalt for å ikke skape mer uro og skade enn nødvendig. Noen ganger oppleves faren så truende at kroppen går i shut down eller frys. I ekstreme tilfeller går man i sjokk, besvimer, noen dissosierer og kobler helt av fra det som skjer rundt seg.
Vi må huske at dette som sagt er overlevelsesmekanismer, som skjer automatisk og som er nyttige og helt nødvendige for at vi skal overleve. Hensikten er at vi skal mobilisere når faren er pågående og så bruke opp denne kraftfulle stress-energien som blir produsert i en slik situasjon. Etterpå skal vi reguleres tilbake i balanse igjen.
I dagens samfunn går mange av oss med denne stress-energien i oss konstant, uten at vi helt får utløp for den. Vi blir aldri ferdige, og det oppleves som det stadig er en pågående fare der ute.
Mange mennesker i dagens samfunn lever livene sine tilsynelatende normalt, går på jobb, lager mat, ordner med ungene sine, trener, engasjerer seg sosialt, men likevel føler at det er noe som ikke er helt på plass. Kanskje de føler på en konstant underliggende uro, som de ikke helt kan sette fingeren på, eller ikke vet helt hvor kommer fra. Disse menneskene kan være i en tilstand av det vi kaller funksjonell frys.
Andre karakteristikker av funksjonell frys
- underliggende uro pga lavgradig stress, som du ikke helt vet hvor kommer fra, og som gjør det vanskelig å slappe av og finne ro.
- Du har lyst til å isolere deg og føler deg avkoblet fra andre mennesker
- Du synes det er vanskelig å prioritere deg selv og ta gode valg for deg selv.
- Du procrastinerer og utsetter ting, ender med å gå rund i ring og ikke få noe gjort.
- Du er urolig men klarer likevel ikke å få trent.
- Du er for urolig til å gjøre rolige øvelser, det blir kjedelig.
- Du føler deg avkoblet fra følelser og fra verden.
- Du føler deg fastlåst og nummen.
Hvordan ender vi opp i funksjonell frys?
Dette er et stort tema og kan favne om veldig mye. Hovedårsaken er at vi ikke får utløp for stress-energien, som ender med at denne energien blir innestengt i kroppen vår. Etter hvert som hovedstrategien vår for å håndtere stress blir å lagre det inne i kroppen i stedet for å få utløp for det, vil det etter hvert koke over. Det er da kroppen begynner å si fra med symptomer, plager og smerter av ulik karakter og omfang. Og igjen, når vi opplever symptomer, så er hovedstrategien ofte å fortsette å strenge inne, ved å dempe og bli kvitt symptomer med medisiner, behandling eller andre tiltak. Vi trenger medisiner og behandling, men jeg tror vi har en vei å gå her, ved å legge til tiltak som tar tak i rotårsaken, som tillater oss å starte å slippe ut alt stresset som har lagret seg inni kroppen over mange år.
Ulike former for stress
Den ubevisste strategien for å gå i frys, i stedet for å utrykke stress gjennom kamp eller flykt, kan bli lagt grunnlag for allerede fra veldig ung alder. Vi lærer fra vi er veldig unge hvordan vi skal håndtere ulike traumatiske hendelser og situasjoner, skal vi grine, eller bli sinte eller frustrerte. En vanlig situasjon er for eksempel når et lite barn faller og får skrubbsår - velger vi å la det barnet få komme seg gjennom den stress-opplevelsen som skjer i nervesystemet på naturlig vis, eller stopper vi det midt i prosesseringen og forteller barnet at det går bra, og at det ikke trenger å gråte. Dette er veldig kort forklart, men hvis barnet får gråte ferdig, og dermed får en opplevelse i egen kropp om at dette går bra, og at når stressbølgen har lagt seg, så roer det seg ned, og barnet opplever at det går bra helt på egenhånd, uten at den voksne gjør annet enn å være trygt tilstede, da vil barnet lære via kroppen sin at det ikke er farlig å føle dette stresset og disse smertene, og stresset vil avta og kroppen reguleres tilbake til balanse. (Tatt i betraktning at dette ikke er en alvorlig ulykke, da gjelder andre strategier).
Hvordan vi håndterer slike situasjoner med barn kan være starten på hvordan det barnet lærer å prosessere ulike smertefulle eller traumatiske hendelser senere. Veldig vanlig er det at vi lærer at vi må holde tilbake tårer og reise oss igjen. Dette kan være starten på shut down. Og hvor mange er det ikke som har opplevd dette??
Andre omstendigheter som kan oppleves som frys i kroppen er traumatiske hendelser som ikke blir prosessert, det kan være hva som helst av erfaringer og opplevelser som har vært overveldende i hjemmet eller i omgivelsene, men også medisinske traumer, kjemiske traumer, operasjoner i ung alder, fall og ulykker, sykdom, dødsfall i nære relasjoner. Alt dette kan produsere stress som setter seg i kroppen og som kan vise seg som plager på et senere tidspunkt.
Det er her dette temaet "funksjonell frys" blir stort, for det kan være hva som helst, og gjelde veldig mange av oss, men det er vår evne til å håndtere alle disse små og store traumene som resulterer i om vi, og i hvilken grad vi går inn i funksjonell frys eller ikke.
Hvordan komme ut av funksjonell frys?
Det viktigste for å komme ut av en eventuell funksjonell frys, er å bli klar over hva som skjer i nervesystemet. Hvis du tror det er dette som skjer hos deg, så er det nyttig å lese seg opp på hvordan det autonome nervesystemet fungerer og hvordan små og store traumer gjennom livet kan ha påvirket ditt nervesystem og hvilke overlevelsesmekanismer som er din hovedstrategi for å håndtere stress.
Etter å ha fått forståelsen som er helt nødvendig for å begynne å jobbe seg ut av funksjonell frys, så begynner jobben med å koble seg på kroppen og verden igjen. Og da er vi tilbake til mindfullness, pusteøvelser, mediyoga, være i naturen, føle følelsene - sitte med følelsene, la følelsene komme opp og ut, egenomsorg, positivt selvsnakk, alle tingene som jeg underviser i frihet fra smerte - kurset. ❤️
Kjenner du deg igjen i noe av dette? Husk at kroppen og nervesystemet ditt alltid vil prøve å holde deg i live og gjør så godt det kan for å gjøre nettopp det, dette skjer på et underbevisst nivå og har vært den beste måten for nervesystemet ditt å beskytte deg på den gangen. Nå når du vet hva som skjer, så kan det være lettere å akseptere at ting er og har vært vanskelig og at du nå kan begynne å la kroppen uttrykke seg igjen. Litt og litt.
Bente 🥰
Hold deg oppdatert på neste blogginnlegg!
Meld deg på nyhetsbrevet mitt.
Jeg sender ikke spam, og du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet!