THE BLOG

De seks F`ene

Oct 14, 2024

De seks F`ene er viktig å være oppmerksom på når vi jobber med langvarige smerter og symptomer, for de vil vi helst ikke engasjere oss i.

De seks F`ene er utarbeidet av Dr. Howard Schubiner, som er en av de som har utviklet Pain Reprocessing Therapy (PRT), og også Emotional Awareness and Expression Terapy (EAET).

Når vi har smerter så er det mest naturlige vi gjør, fra et overlevelsesperspektiv, å bli redd, fokusere på smerten, flykte fra eller kjempe mot smerten, frustrere over vedvarende smerte, prøve å finne en løsning og å prøve å fikse smertene, siden det tydeligvis på være noe galt når vi opplever smerte. Hvorfor ville vi ellers ha smerte?

På engelsk er de seks F`ene fear, focus, fighting, figure out, frustration og fixing.

Vedlikeholder alarmberedskapen

Det viser seg at nettopp disse seks f`ene bidrar til å holde ved like alarmberedskapen og dermed fyre opp under smertene og symptomene. Det vil derfor være mer hensiktsmessig å slutte å engasjere oss i disse f`ene, og heller lære hjernen at den er trygg nå. Det er ingenting som skal fikses eller flyktes fra.

Har du slått tåa di inn i en dørkarm eller et stolbein noen gang? Det gjør sånn skikkelig vondt!! Mer vondt enn skaden skulle tilsi. Ofte er det ikke noe skade der i det hele tatt, men hjernen blir alarmert om at her har det skjedd noe og så sender hjernen ut smerte, for å holde deg trygg, i tilfelle skade. Men det har ikke skjedd så stor skade utover av du kanskje ble litt blå, så da avtar smerten nokså raskt. Det er  hjernens som sender ut denne smerten, basert på hvor stor fare den tror du er i. Når den registrerer at det ikke var så farlig, så skrus smertesignalene ned eller av.

Nyttig ved akutt smerte. Uhensiktsmessig ved langvarig smerte

Ved akutte smerter kan de seks F`ene være nyttige, slik at vi får hjelp til en pågående skade. Ved langvarige smerter derimot er det hjernen som har hengt seg opp i at det må være noe galt, selv om legen sier at det ikke der det, så vil den lille usikkerheten vi har fortsette å gjøre oss oppmerksom på smerten og prøve å finne ut av det. 

Vi vet nå, i følge nyere smerteviten, at den langvarige smerten ikke er på grunn av skade i vev, men på grunn av en vedvarende kobling i hjernen, der hjernen fortsetter å sende smertesignaler til tross for at det ikke er noen som trenger å beskyttes.

Berolige hjernen med kunnskap og selvomsorg

Vi vet også at ved å berolige hjernen med å bytte ut de 6 F`ene med beroligende ord og viten om at vi er trygge, og fint kan slutte å lete etter flere svar, slutte å kjempe, slutte å la smertene ta hele fokuset vårt, slutte å være frustrerte, så har vi større sjanse for å roe ned hjernen og roe ned smertesignalene helt.

Fra frykt til trygghet

Vi jobber fra frykt for symptomet, til trygghet om at alt vil bli fint, for skaden er helet og vi har kunnskapen om at det er hjernen som sender altfor sterke signaler, som den gjør når vi slår tåa i dørkarmen.

Torsdag 17. oktober 2024 kl 11.00 skal jeg holde en gratis Workshop der jeg kommer til å snakke om langvarig smerter og hjernen og hvordan vi kan møte de langvarige smertene på en mer hensiktsmessig måte. Vil du være med kan du klikke her !

Hvis du ønsker å sjekke ut nettkurset mitt "Frihet fra smerte" hvor jeg lærer bort PRT og nå etterhvert EAET og MediYoga for stress og utbrenthet så kan du sjekke ut det her : Frihet fra smerte

 

Bente 🥰

Hold deg oppdatert på neste blogginnlegg!

Meld deg på nyhetsbrevet mitt.

Jeg sender ikke spam, og du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet!